Nieuws - Ssst! de tijger slaapt en thema tijd in groep 1/2

Elk jaar in januari worden de Nationale Voorleesdagen georganiseerd in Nederland, met als doel het voorlezen te promoten. Hiervoor wordt een top 10 van prentenboeken opgesteld, waarvan één gekozen wordt tot prentenboek van het jaar. In 2018 valt die eer aan Ssst! De tijger slaapt. In het onderwijs en de kinderopvang wordt vaak aandacht besteed aan deze Voorleesdagen, waarbij het prentenboek centraal staat. Deze week werken we in groep 1/2 ook over dit boek Ssst! De tijger slaapt.

Het verhaal.

De tijger ligt wel vreselijk in de weg. Nu kunnen de andere dieren er niet langs, en ze hebben nog wel haast! Ze hebben ook ballonnen bij zich. Met die ballonnen besluiten ze over de tijger heen te zweven. De ooievaar heeft geen ballon nodig, die stapt met haar lange poten zó over de tijger heen. Maar pas op! PANG! De ballon knapt, Tijger wordt wakker. Gelukkig maar, want ze is jarig en de dieren hebben een verassing voor haar. Gefeliciteerd!

Dit boek sluit aan bij ons thema Tijd waar we in januari mee gestart zijn. In het verhaal van slak begonnen we met het vieren van het Oud en Nieuw feestje van slak en zijn vrienden. Aan de orde kwamen begrippen over tijd, verschillende soorten klokken, de tijd meten in uren, minuten en seconden. We bespreken de dagen van de week, leren de maanden en zijn bezig met leeftijd, oud en jong. Het verjaardagsfeestje van de Tijger sluit hier mooi bij aan. Vooral ongrijpbare begrippen bespreken we tijdens het voorlezen. We noemen dit struikelwoorden. Een paar van de behandelde woorden zijn:

straks, zonsopgang en zonsondergang, de vier windrichtingen oost,west, noor en zuid , EHBO, haasje over....., in slaap wiegen etc. Door het dagelijkse voorleesritueel komen er ongemerkt heel wat woorden voorbij. Graag vernemen wij ook tips van wij jullie favoriete voorleesboeken en verhalen. Geef uw kind vooral eens een boek mee naar school, zo promoten we samen het voorlezen en krijgen we inspiratie!

Geplaatst op: 23 Januari 2018